Belevenissen op Zuid-Tarawa - Reisverslag uit Zuid-Tarawa, Kiribati van Martijn en Bauke - WaarBenJij.nu Belevenissen op Zuid-Tarawa - Reisverslag uit Zuid-Tarawa, Kiribati van Martijn en Bauke - WaarBenJij.nu

Belevenissen op Zuid-Tarawa

Door: Martijn

Blijf op de hoogte en volg Martijn en Bauke

06 November 2008 | Kiribati, Zuid-Tarawa

Mauri allemaal!

Daar zijn we weer, na een ongelooflijke dag vol belevenissen in een hele andere wereld!

Onze volledige dag op Kiribati zijn we desondanks heel rustig begonnen. Vanwege de warmte is het eigenlijk geen doen om er zelf op uit te trekken (en bovendien hadden we geen vervoer), dus de ochtend hebben we een beetje geluierd in en om het hotel. En dat levert op zich al genoeg gespreksstof op... ;)

Zo hadden we weliswaar een meer dan behoorlijke kamer, de faciliteiten lieten af en toe wat steekjes vallen! Ons toilet kon bijvoorbeeld maar eens in de zoveel uur doorgetrokken worden, wat lastig kan zijn als je met twee man een kamer deelt... :)
Daarnaast dachten we de verkiezingen in Amerika een beetje te volgen op onze tv, maar omdat de satelliet (of de tv, daar zijn de meningen over verdeeld) het regelmatig liet afweten, was ook dat nog vrij lastig.

Gelukkig bood een vriendelijke receptioniste van het hotel ons aan om 's middags een tour te maken over Zuid-Tarawa, waar de belangrijkste 'bezienswaardigheden' van het land te vinden zijn. Op dit aanbod zijn we uiteraard gretig ingegaan! Voor ons vertrek had Bauke nog een goed gesprek met de UNICEF-medewerker van dienst, een man uit Guinee-Bissau... :)

De tour zelf leverde wat ons betreft hoogtepunt op hoogtepunt op. Rode draad was echter wel de armoede die overal zichtbaar was. Voorbeeld: her en der waren naast huizen en aan de weg diverse graven te zien. Ook het overal aanwezige vuil was zeer opvallend...

Kort na vertrek liet Sonia (onze receptioniste/reisleidster) de chauffeur een terrein opdraaien met een opvallend gebouw. Dit bleek het parlementsgebouw van Kiribati te zijn, waar we uiteraard diverse foto's van hebben genomen. We wilden hierna alweer in het busje stappen, maar tot onze grote verrassing mochten we (na even informeren) ook binnen kijken! Heel gaaf om daar te mogen zijn, en ook hier was fotograferen geen probleem!
Hierna hebben we in het dorpje Bairiki een kathedraal van binnen bekeken, en op het lokale postkantoor heeft Bauke enkele kaarten gepost. Vervolgens zijn we naar de westpunt van Tarawa gereden, waar het dorp Betio ligt. Betio is alleen te bereiken via een causeway (een tolweg met aan beide kanten de oceaan) die Betio met Bairiki verbindt (maar liefst 20 ct tol!).

Aan het begin van Betio konden we enkele indrukwekkende overblijfselen uit WWII bekijken; Japanse bunkers en kanonnen die daar tijdens de bezetting gebouwd zijn en na de Amerikaanse invasie zijn overgebleven. In Betio was het erg druk vanwege een sporttoernooi waar alle eilanden van Kiribati aan deelnemen (in verschillende takken van sport). Hier heeft Bauke een mooi poloshirt op de kop weten te tikken, en hebben we tevens beiden een flinke fles mangosap gekocht (en opgedronken).

Op de terugweg naar het hotel zijn we nog gestopt bij een autosloperij. Bauke wilde namelijk nóg een souvenirtje hebben...een nummerplaat uit Kiribati. En die heeft ie ook gekregen! Na wat heen en weer gepraat tussen Sonia en de sloper werd er snel iets geregeld en kon Bauke trots als een pauw met zijn trofee pronken.

Inmiddels zitten we weer op Fiji (wederom in Nadi) en hebben we alweer lekker gezwommen en bij een zonsondergang heerlijk gedineerd (gaap, dat wordt saai...). Vanaf morgen gaan we met de auto Viti Levu (Fiji's hoofdeiland) verkennen. Daarover meer in onze volgende bijdrage! Bij het vorige bericht zijn nog wat extra foto's geplaatst (Ida en Sandra: ook een klein poesje van net 15 cm groot!).

Bauke en Martijn.

• 06 November 2008 - 09:12

Edith:

Wat geweldig dat jullie 's middags lekker op sleeptouw zijn genomen en tóch een hoop hebben kunnen zien!!
    En wat ziet het er allemaal prachtig uit....Heel tropisch! Op de foto's is de armoede natuurlijk niet te zien, maar dat zal een groot contrast zijn.

Vergeet jij niet ook souvenirtjes (lees magneetjes-voor-m'n-moeder) te kopen, Martijn!!

Groetjes maar weer!

• 06 November 2008 - 09:43

Marjolein:

Te gek dat het gelukt is om een nummerplaat te bemachtigen! Die wil ik zien! Zet je daar ook een foto van op deze blog?

• 06 November 2008 - 13:55

Janneke - Bex:

Ha Martijn,

wat een mooie foto's!! Jullie beleven echt wel een super mooie reis hoor!Zitten wij hier op kantoor een beetje naar het hersfstweer buiten te kijken..
    Anja is 1,5 week geleden bevallen van een meisje genaamd Tess en mijn buik is ook al flink aan het groeien. Alles gaat hier goed dus!

Geniet van je vakantie he!

Groetjes Janneke

• 06 November 2008 - 18:28

Sietske:

Ohohoh wat hebben jullie het walgelijk daar.

Ik weet het goed gemaakt met jullie... Komen jullie weer hier heen, ga ik de reis verder af maken voor jullie.

Goeie deal lijkt mij, hier is het namelijk heerlijk...! Graadje of 10, hier en daar wat laaghangende bewolking (dikke vette mist), geen zon (dus ook geen last van een zonsondergang, laat staan een zonsopkomst) en lunchen bij TL licht (van de baas).

In sporthal Tivoli is dit weekend ook vast een sportdingetje, dus daar hoef je het ook niet voor te laten.

Jullie hebben mijn nummer, ik hoor het wel hoe laat jullie afgelost willen worden!

X Sietske

• 06 November 2008 - 19:57

Joop En Annie:

Hoi Martyn en Bauke
    een machtige mooie reis hebben jullie wij wensen jullie nog dat je heel ziet en veel moois en plezier toe wij volgen jullie reis helemaal
    Geoetjes uit koude holland
    Joop en Annie uit Doetinchem

• 07 November 2008 - 02:00

Kiwi's:

ja hey...zijn jullie weg, wordt het hier mooi weer...toch lief dat jullie een beetje zon hebben achter gelaten en niet alles hebben mee genomen
    Verschrikkelijk ja, die zonsondergang...dat water...dat strand...rampzalig...
    ;)
    Groetjes van ons

• 07 November 2008 - 15:53

Koos En Tonny:

Hallo Martijn en Bauke,
    Wennen jullie straks wel weer in Eindhoven na al die belevenissen? Wij hebben trouwens ook een balkon alleen wij hebben geen uitzicht over zee. Heel mooi. Verder nog een fijne reis en geniet ervan.

Groetjes Koos en Tonny.

• 07 November 2008 - 17:26

Talleyrand:

Hoe zijn de maaltijden en de wijnen daar eigenlijk?